keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Talvikakku






Isomaltoosi kokeilussa ensimmäistä kertaa! Oli jännää - ja kivaa :D. Kokeilin ensimmäisen kerran myös voikreemillä tehtävää liukuvärjäystä kakun kuorrutuksessa.

Tämän kakun tein 12-vuotiaan tytön syntymäpäiväjuhliin. Ensin oli tarkoitus tehdä kilpikonnan muotoinen kakku, mutta aihe vaihtuikin ihan toisenlaiseksi :).

Toiveena oli talvinen kakku sinisellä pohjalla ja lumihiutaleilla. Muuten sain vapaat kädet - joka on aina mahtavaa :D.

Kakun suunnittelu on lempivaiheeni kakkujen teossa. Mielessäni vilisi hurjasti suunnitelmia, niinkuin aina, ja lopulta päädyin kokeilemaan voikreemillä liukuvärjäystä. Olen katsellut kuvia tuosta tekniikasta paljon ja se näyttää upealta. Nyt rohkaistuin kokeilemaan itsekkin. Tästä lisää myöhemmin.

Halusin tehdä kakkuun myös näyttävän koristeen, muutakin kuin lumihiutaleita. Halusin korkeutta ja kolmiulotteisuutta. Ensin mietin valkosuklaasta tehtyä suklaapurjetta. Se ei kuitenkaan ollut mahdollinen, koska kakun tuli olla laktoositon. Sitten muistin kaappiin unohtuneen isomaltoosin, jota en ollut vielä kokeillut. Sopivaa hetkeä ei ollut tullut vastaan, ennen tätä kakkua. Tästäkin lisää myöhemmin

Kakkupohja on tavallinen sokerikakkupohja, jonka kostutin sitruunalla maustetulla vedellä. Täytteenä on yksinkertainen vadelmamousse, jossa on vadelman lisäksi vain kermaa, sokeria ja liivatetta. Kokoan kakun aina korkeaan säädettävään rengasvuokaan, jonka vuoraan leivinpaperilla. Korkea kakku on aina näyttävämpi ja leivinpaperin avulla kakun reunasta tulee siisti. Reunakalvoakin voisi toki käyttää, mutta tässä kohtaa se ei ole välttämätön.

Kakun kuorrutuksessa käytän useasti marenkivoikreemiä. Joko sellaisenaan tai sokerimassan alla. Nyt värjäsin voikreemin ensin haalean siniseksi ja kuorrutin sillä koko kakun. Jääneen voikreemin värjäsin hieman tummemmaksi ja levitin sitä kakun reunoille 2/3 korkeuteen. Käytin levitykseen pientä palettiveistä. Voikreemiä oli vielä vähän jäljellä ja värjäsin sen vieläkin tummemmaksi ja levitin kakun alaosaan. Näin liukuvärjäys oli valmis ja mielestäni onnistui hyvin näin ensimmäiseksi kokeiluksi. Tummalla voikreemillä tein myös koristepursotuksia kakun pintaan.

Ja sitten isomaltoosia kokeilemaan! Isomaltoosi eli kondiittorin sokeri näyttää mielestäni vähän styroksin palasilta :D. Ripottelin noita palluroita paksupohjaisen kattilan pohjalle ja kuumensin sulaksi. Sulaneeseen isomaltoosiin ripautin hieman sinistä pastamaista elintarvikeväriä. Kaadoin sulaneen isomaltoosin silikoniselle leivinalustalle ja levitin sitä hieman laajemmalle palettiveitsellä. Muotoilussa käytin apuna lasista pulloa, jonka asetin leivinalustan alle. Tässä vaiheessa huomasin, että isomaltoosi ei jähmety niin nopeasti kuin tavallinen sokeri vaan säilyy hetken elastisena, jolloin sitä voi muotoilla vielä lisää. Hetken mielijohteesta painelin vielä pehmeään kohtaa nonparelleja koristeeksi. Kivalta näytti! Ja ensimmäinen purje oli valmis.

Toisen purjeen tekemisessä olin jo viisaampi. Nyt ripottelin nonparellit tulevan purjeen päälle jo ennen muotoilua. Tarttuivatkin aika paljon paremmin :). Asetin pullon leivinalustan alle hetkeksi ja muotoilin purjeen käsin lopulliseen muotoonsa. Yllättävän helppoa :D.

Isomaltoosi purjeet kannattaa upottaa kakkuun voikreemin ollessa vielä pehmeää. Itse opin tämän kantapään kautta kun upotin purjeita jo jähmettyneeseen voikreemiin... Yritin tehdäensin veitsellä villot kuorrutteeseen, mutta silti kuorrutus halkesi rumasti pitkin kakkua kun asetin purjeet paikoilleen.

Tässä vaiheessa luovuutta tarvittiin ja pursottelin tummalla voikreemillä lisää koristeita kakkuun ja mielestäni lopputulos näytti onnistuneelta :). Eikä halkeamia huomannut valmiista kakusta :).

Tämän kakun tein tosiaan jo maaliskuun alussa, joten koristeluteema ei ole enää ajankohtainen tälle talvelle. Ideoita voisi kuitenkin jalostaa kakkuun vaihtamalla värejä ja lumihiutaleet vaikka kukkasiksi... Hmmm... Nyt alkoi taas päässä raksuttaa :D





1 kommentti:

  1. Aivan huippuhieno talvikakku. Etdin ohjetta isomaltoosin käsittelyyn, kun löysin blogisi. Olen vain kerran aiemmin tehnyt Frozen purjeita. Kiitos neuvoista!

    VastaaPoista