maanantai 27. maaliskuuta 2017

Suolakinuski-juustokakku




Tämä kakku valmistettiin intuitiolla kaapin aineksista. Inspiraation antoi ystäväni, joka kertoi himoinneensa suolakinuskijuustokakkua jo pidemmän aikaa. Mulla on luottoresepti juustokakkuun, jota muokkasin sopivaksi suolakinuskin kanssa. Ja tietysti kaappien varannot hiukan rajoittivat luovuutta ;).

Voit tehdä kakun myös gluteenittomana! Vaihda vain jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Toimii hyvin samoilla ainesmäärillä. Olen monesti tehnyt juustokakkua  äidilleni :).

Niin kuin kaikki juustokakut, niin tämäkin paranee vanhetessaan. Pari päivää leipomisesta maut ovat parhaimmillaan. Täytyy siis olla kärsivällinen kun herkkua ei saakkaan heti :D. Juhliin leipoessa tämä tosin on kätevää, koska voit tehdä kakun jääkaappiin jo paria päivää ennen juhlia :).

Vinkkejä ja huomioita ennen leivontaa:

  • Juustokakkua tehdessä tulee helposti paljon tiskiä. Tällä kertaa koitin rikkoa paria sääntöä ja katsoa, miten se vaikuttaa lopputulokseen. Sotkin vain kaksi kulhoa! Ainut "syntini" oli, että sekoitin vaahdotettavat aineet peräjälkeen samassa kulhossa tiskaamatta niitä välillä. Valkuaiset pitää yleensä vaahdottaa puhtailla välineillä puhtaassa kulhossa, mutta tässä kohdin voit oikaista ilman katastrofia ;). Kukaan ei tykkää ylenpalttisesta tiskimäärästä.
  • Vatkaa ainekset vain kevyeksi pehmeäksi vaahdoksi. Näin juustokakun rakennekkin pysyy silkkisenä.
  • Muista paistaa kakku uunin alimmalla tasolla, jotta kakun pinta ei tummu. 
  • Ota rohkeasti kakku pois uunista paistoajan loputtua. Juustokakun kuuluu hyllyä ja tutista. Se asettuu ja hyytyy ajan kanssa. Malta siis vähintään yön yli ennen kuin herkuttelet! Myös maku paranee :).
  • Joskus juustokakku saattaa halkeilla. Jos näin käy anna kakun jäähtyä täysin, jolloin pahimmat railot häviävät ja voivat painua kokonaan kiinni.
  • Kaada kinuski vasta jäähtyneen kakun päälle. Jäähtyneeseen kakkuun muodostuu keskelle sopiva "laakso", johon voit kaataa kinuskin.
  • Kakun täytteeseen voit lisätä teelusikallisen appelsiinin kuorta. Tämä tuo lisää aromaattisuutta kakkuun. (Jos lisäät kuorta, lisää se tuorejuuston ja rahkan joukkoon ). Olisin itsekkin laittanut, mutta sitä ei löytynyt kaapista. Mies tosin oli hyvillään kun appelsiinia ei löytynyt ;). Voisin kuvitella käyttäväni tätä samaa vaniljaista versiota keväälllä ensimmäisten raparperien kypsyessä... Tosin silloin ilman suolakinuskia!
  • Jos kaapin antimet olisivat suoneet, olisin tarjoillut tämän kakun kevyesti grillattujen hedelmien kanssa. Vaikkapa persikan tai tuoreen ananaksen. Hillatkin sopisivat hyvin! Oi nami! :D 
  • Suolakinuskin himoisille vinkki. Keitä enemmän kinuskia! Voit sitten lotrata sitä tarjoiluvaiheessa vielä lisää kakkupalasi päälle ;). Käytä kermaa ja fariinisokeria saman verran toisiinsa verraten. Lisää voita n. 25 g 2 dl kohden. ja suolaa 0,5 tl 2 dl kohden. Osta kakkua varten vaikka kaksi purkkia kermaa. Täte tarvitsee 1 dl ja lopuista voit keittää kinuskin! resepti on laadittu niin, että pärjäät yhden (2,5 dl) kermapurkin kanssa,
  • Tässä ohjeessa teelusikka on 5 ml ja ruokalusikka 15 ml. Suosittelen käyttämään oikeita mittalusikoita.

Pohja


125 g voita
0,75 dl sokeria
Vaniljaa myllystä (esim. Dr. Oetker) tai 1 tl vaniljasokeria tai 0,5 tl aitovaniljajauhetta
1 keltuainen
2,5 dl jauhoja

  • Pingota leivinpaperi 24 cm irtopohjavuuan pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoka kauttaaltaan, myös leivinpaperi.
  • Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
  • Lisää vanilja ja keltuainen. Sekoita tasaiseksi.
  • Lisää jauhot. Sekoita.
  • Painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille. Tässä voit hifistellä sen verran kuin haluat. Kakku ei kärsi jos reunat eivät ole niin tasaiset ja nouse joka kohdasta yhtä korkealle. Laita pohja jääkaappin siksi aikaa kun uuni lämpiää 225 asteeseen.
  • Ota täytteen aineet valmiiksi huoneenlämpöön.
  • Paista pohjaa uunin keskitasolla 225 asteessa 10 minuuttia. 
  • Reunat voivat valua alaspäin paiston aikana, mutta eipä sekään vakavaa ole. Voit ehkäistä tätä levittämällä ennen paistoa pohjan päälle leivinpaperin ja paistohelmiä tai kuivattuja herneitä. Leivinpaperi asettuu paremmin kun rutistat sen ensin pieneksi mytyksi ;). Joskus kokeilin peittää taikinapohjan reunan foliolla. Sekin toimi melko hyvin. Kumpikaan "suojaustoimi" ei ole välttämätön kakun herkullisuuden kannalta ;).


Täyte


600 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g rahkaa
1,5 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria tai 1 tl aitovaniljajauhetta
3 rkl jauhoja
6 keltuaista
1,5 dl sokeria
1 dl kermaa
7 valkuaista

  • Mittaa tuorejuusto ja rahka isoon kulhoon vaniljan ja jauhojen kanssa. Vatkaa tasaiseksi.
  • Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset. Jätä valkuaiset odottamaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyeksi pehmeäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi.
  • Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita varoen täytteeseen.
  • Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita varoen täytteeseen. 
  • Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle.
  • Paista 160 asteessa, uunin alimmalla tasolla, 60 min. Anna kakun jäähtyä sillä aikaa kun valmistat kinuskin. Jos kakku halkeaa anna kakun jäähtyä täysin ennen kinuskin kaatamista kakun päälle.


Kinuski


1,5 dl kermaa
1,5 dl fariinisokeria
25 g voita
reilu 0,25 tl suolaa

  • Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Sekoita kunnes sokeri liukenee. Keitä seosta kohtalaisella lämmöllä kunnes se paksuuntuu. Kinuski on valmista kun se muodostaa tipan pudotessaan kylmään veteen. 
  • Älä kaavi kattilan reunoja kinuskin "kuohahdettua". Näin vältät kinuskin jähmettymisen, "kristallisoitumisen".
  • Lisää voi ja suola valmiiseen kinuskiin. Maistele! Anna kinuskin hieman jäähtyä ennen kuin kaadat sen kakun päälle. 
  • Anna kakun maustua vähintään seuraavaan päivään.
  • Ennen tarjoilua ripottele kakun päälle hieman sormisuolaa. Kakku on parhaimmillaan hieman lämmenneenä.
  • Ja suosittelen tarjoiluun niitä grillattuja tuoreita hedelmiä. Ja siihen päälle vielä valuteltuna lisää suolakinuskia... Omnomnom :D

Ps. vadelmat meni myös, mutta silloin parempi ilman suolakinuskia. Nämä ovat toki makuasioita ;).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti