torstai 30. heinäkuuta 2015

Rustiikkinen mustikkatorttu kardemummalla



Mustikkatorttua, -piirakkaa  tai mitälie, mutta tämä on parasta mitä olen ikinä syönyt! Anteeksi mummi ;). Löysin ohjeen vanhasta Sikke Sumarin TV-ohjelmasta. Muokkasin ohjetta hitusen oman makuni mukaiseksi.

Ohje on simppeli, nopea tehdä ja maku... taivaallinen. Mielestäni tämä on täydellinen mustikkapiirakka, vai torttuko tämä on.... Anteeksi taas mummi ;). Tässä piiraassa maistuu kunnolla mustikka, eikä taikinan määrä hävitä ihanaa mustikan makua. Taikinassa oleva kardemumma tuo kuitenkin makuna mieleen tuon perinteisen pullataikinaan tehdyn mustikkapiiraan. Täytyykin hyväksyttää tämä ohje myös  vanhemman koulukunnan kotileipurilla :D.


  • Pohja onnistuu myös gluteenittomista jauhoista!
  • Saat ohjeesta maidottoman vaihtamalla rasvan laktoosittomaan margariiniin (kasvipohjainen, esim. Sunnuntai). 
  • Itse jauhan kardemumman aina tuoreeltaan, jolloin maku on voimakkaampi ja sitä tarvitsee vähemmän. Jos käytät valmiiksi jauhettua kardemummaa tuplaa ohjeessa oleva määrä.
  • Taikina on löysää tavalliseen murotaikinaan verrattuna! Taikinan saat parhaiten levitettyä vuokaan kostein sormin.
  • Piirakkaan käytetyt mustikat voivat olla tuoreita tai jäisiä. Jäisiin marjoihin kannattaa lisätä 1 rkl enemmän perunajauhoja.
  • Hillo-marmeladisokeri hyydyttää täytteen paremmin kuin tavallinen hillosokeri. Lisää sokerin määrää 1 rkl jos käytät hillosokeria tai lisää 1 rkl perunajauhoja.

Resepti ja ohjeet


Uuni 200 astetta

Pohja


175 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl fariinisokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vastajauhettua kardemummaa


  • Sulata rasva kattilassa. Anna jäähtyä hetki.
  • Sekoita muut pohjan aineet keskenään.
  • Kaada sula rasva jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi.
  • Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisijaltaan 24 cm) leivinpaperilla. Rutista leivinpaperi tiukaksi palloksi, oikaise ja levitä vuokaan. Ruttuinen paperi asettuu vuokaan paremmin. Jos haluat piiraasta "siistimmän" version, niin pingota leivinpaperi vuuan pohjalle ja voitele vuoka.
  • Levitä taikina kostutetuin sormin. Jätä reilut reunat, että saat mehevän kerroksen mustikoita.

Täyte


2 rkl hillo-marmeladisokeria
2 rkl perunajauhoja
500 g mustikoita 

  • Sekoita hillo-marmeladisokeri ja perunajauho keskenään.
  • Lisää seos mustikoihin ja sekoita.
  • Kaada täyte pohjan päälle ja paista 200 asteessa 30 minuuttia.

  • Anna tortun jäähtyä ja jähmettya vuuassaan. Parhaimmillaan kunnolla jäähtyneenä. Itse en kaipaa tähän kylkeen mitään, mutta itse tehty aitovaniljajäätelö voisi toimia paremmin kuin hyvin :).












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti