Kuohkea suklaakakku "Marianne-juustokakku"-täytteellä. Kuorrutteena minttusuklaakastike ja päällä valikoima Fazerin minttusuklaita ja tietenkin Marianne-keksejä. Herkkua!
Leivoin tämän kakun kaverini kolmekymppisille viime keväänä. Täyte oli oikea hitti! Ihan superhyvää! Keksin palaset ja Marianne-rae tuovat kivaa rousketta suutuntumaan.
K-ruoka lehdessä oli keväällä Marianne juustokakun ohje. Muokkasin kakusta oman versioni. Pohjassa käytin tavallisen sokerikakkupohjan luottoreseptiäni, josta tein nyt suklaisewn version.
Tuo resepti ei oikeastaan ole edes resepti vaan "kaava". Tällä kaavalla kakkupohja onnistuu aina - täydellisesti. Ja ihan oikeasti - aina. Nappasin "ohjeen" Masterchef Suomen yhdestä jaksosta, jossa leivottiin kakkuja. Siellä eräs kilpailija käytti kyseistä kaavaa kakun tekemiseen ja kertoi saaneensa ohjeen eräältä kondiittorilta. En siis ota kunniaa kaavan keksimisestä ;).
Resepti ja ohjeet
Täydellinen kakkupohja
Tämä ohje toimii ihan kaikissa kakuissa ei vain Marianne-kakussa. Toimii loistavasti myös gluteenittomista jauhosekoituksista tehtynä!
Munien paino grammoissa x 0,7 = sokerin määrä grammoina ja jauhojen määrä grammoina
Leivinjauheen määrä:
1-2 munaa, 0,25 tl leivinjauhetta
3-4 munaa 0,5 tl leivinjauhetta
5-7 munaa 1 tl leivinjauhetta
8-10 munaa 1,5 tl leivonjauhetta
Suklaakakun saat kun korvaat osan jauhoista leivontaan tarkoitetulla kaakaojauheella. Suhde on 5 g kaakaojauhetta/muna.
Marianne-kakun pohja
Uuni: 175 astetta
Halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoka
4 kananmunaa
20 g kaakaojauhetta + vuuan jauhottaminen
0,5 tl leivinjauhetta
- Pingota leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuuan reunan ja pohjan väliin. Voitele vuoka. Jauhota kaakaojauheella.
- Riko ja puunnitse munat vatkausastiaan. Kerro munien grammamäärä kaavan mukaisesti 0,7 ja saat sokerin määrän. Punnitse sokeri munien kanssa vatkauskulhoon. Vaahdota kuohkeaksi. Varo vaahdottamasta liikaa. Vaahdotus on sopiva kun vatkaimesta putoava taikina muodostaa juuri ja juuri kuvion kulhossa olevan taikinan pintaan. Jos vatkaat liikaa kakku lässähtää.
- Punnitse ensin tarvittava määrä kaakaojauhetta ja vähennä tämä määrä tarvittavasta jauhojen määrästä. Sekoita sekaan leivinjauhe. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon ja sekoita varoen tasaiseksi.
- Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alaosassa 30-35 min. riippuen uunisi tehokkuudesta. Kakku on kypsää kun se irtoaa reunoilta ja/tai tuntuu kimmoisalta.
- Anna kakun jäähtyä täysin ennen leikkaamista ja täyttöä.
Vinkit! Voit tehdä kakun jo edellisenä päivänä. Kakkupohja sopii myös pakastettavaksi. Rakenne ei kärsi.
Täyte
2/3 pss Marianne rakeita0,5 pkt Marianne keksejä ( n.175 g)
4 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 tl piparminttu-uutetta (esim. Steenbergs. Saa Luontaistuotekaupoista, esim. Life)
0,5 dl sokeria
2 rkl maitoa
2 liivatelehteä
- Rouhi Marianne rakeet karkeaksi rouheeksi. Jos pidät pienemmästä rouheesta voit käyttää suoraan Marianne-crush pussillisen.
- Rouhi Marianne keksit karkeaksi rouheeksi. Käytä tähän veistä. Monitoimikoneet jauhavat keksit liian pieniksi.
- Yhdistä ja jätä odottamaan.
- Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi.
- Lisää täytteeseen sokeri ja piparminttu-uute.
- Lisää pehmentyneet liivatelehdet kuumaan maitoon ja sekoita. Ota muutama kauhallinen täytettä erilliseen kulhoon ja sekoita siihen liivate-maito seos. Yhdistä liivatetta sisältävä täyte loppuun täytteeseen. Näin tekemällä vältät "liivaterihmojen" muodostumisen.
Kostutus
1,5 dl maitoa2 rkl kaakaojuomajauhetta
Kakun kokoaminen
- Vuoraa käyttämäsi kakkupohjan reuna leivinpaperisuikaleella, jonka korkeus on reilu 10 cm. Näin saat koottua korkean kakun ja reunasta tulee siistimpi. Kokoa kakku suoraan tarjoiluastiaan tai kakkualustalle.
- Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Käytä osat käänteisesti, päällisestä tulee pohja ja pohjasta päällinen.
- Aseta alimmainen kakkupala renkaan sisään, kostuta ja laita päälle puolet täytteestä. Laita keskimmäinen kakkupala - kostuta - loppu täyte. Päälle viimeinen kakkupala ja kostuta.
- Käännä mahdollisesti reunasta yli tulleet leivinpaperinpalat kakun päälle ja laita rengasvuuan pohja ja paiston aikana käytetty leivinpaperi kakun päälle "kanneksi". Näin saat tasaisemman kakun. Voit laittaa vaikka jotain kevyttä päälle painoksi, esim. rahkapurkki tms.
- Anna kakun jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
Kuorruttaminen ja koristelu
Minttusuklaakastike
1 dl vispikermaa
30 g tummaa suklaata
70 g minttukrokanttisuklaata
15 g voita
- Laita pilkottu suklaa ja vispikerma paksupohjaiseen kattilaan. Sekoittele ja anna sulaa miedolla lämmöllä. Kun suklaa on sulanut, poista kattila liedeltä ja sekoita sekaan voi. Jos käytät suolatonta voita lisää hippunen suolaa kastikkeeseen.
- Anna kastikkeen hieman jäähtyä ennen kuin kaadat sen kakun päälle. Voit kaataa kastiketta ensin keskelle vähitellen ja lusikan avulla valuttaa kastiketta kakun reunoja pitkin.
Onnea Sm-kisan voitosta! Eikö ollutkin ihanan jännää ja kutkuttavaa olla mukana!
VastaaPoistaT: Viime vuoden finalisti :)
Kiitos Nina :). Oli jännää ja tunnelma oli tiivis koko kilpailun ajan. Aika meni hurjan nopeasti! Mulle oli jo voitto päästä mukaan. En edes ajatellut voittavani, koska kilpailijoiden taso oli huima. Alan kohta purkamaan ajatuksiani finaalipäivästä tänne blogiin - nyt kun ne ovat vielä tuoreena muistissa ;).
PoistaKiva kuulla! Samoissa tunnelmissa olimme vuosi sitten! Jään odottamaan - mukava saada lukea kisasta! :)
VastaaPoistaMoikka!
VastaaPoistaMulla ei ole keittiövaakaa tms niin pystyykö kertomaan jauhojen, sokerin ja kaakaojauheen määrän deseinä tuohon 4kanamunan ohjeeseen? Kiitos :)
Hei Niina
PoistaSuuret pahoittelut, että vastaaminen on kestänyt. En ole käynyt blogissa aikoihin. Koitan parantaa tapani :). Toivottavasti tästä on sinulle vielä iloa:
4 kananmunaa
n. 1,5 dl sokeria
n. 2 dl jauhoja.
0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
Käyttämäni "ohje" on siksi hyvä, että se on niin tarkka. Kananmunien, sokerin ja jauhojen suhde on sitä noudattamalla aina sama. Ilman vaakaa ohje on summittainen, koska kananmunien koko vaihtelee suurestikin ja esimerkiksi jauhojen mittaaminen desilitroissa ei ole niin tarkkaa. Jauhojen kosteus ja "kuohkeus" vaikuttaa desilitroissa mittaamiseen. Desilitra jauhoja voi painaa eri verran eri kerroilla riippuen jauhojen kosteudesta ja niiden tiiviydestä.
Toki summittaisellakin ohjeella saa hyvän kakun, mutta tämän ohjeen juju onkin siinä, että tarkat mitat eivät koskaan petä ;). Suosittelen keittiövaakaa lämpimästi. Sellaisen saa hankittua isommista ruokakaupoista ja hintahaitari on 10 eurosta ylöspäin. Omani on Heirolin, josta maksoin reilut 15 euroa :). Ja hyvin on toiminut :D.
Hei puuttuuko tästä ohjeesta jauhojen määrä?
VastaaPoista